Kodėl naudinga valgyti uogas? Visi žinome: turi vitaminų, yra nepagamintas, natūralus ir šviežias produktas. Tai neabejotina tiesa. Valgant uogas naudą duoda tokie vitaminai: A, E, B grupė, folio rūgštis, C. Kiekvienas jų savaip dalyvauja metabolizme ir yra gyvybiškai svarbi cheminė medžiaga.

Dar skaidulos – uogose yra dviejų rūšių – tirpios ir netirpios, Kuo skiriasi – skirtingai veikia. Netirpios skaidulos apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, šalina toksines žarnų atliekas, padeda apsisaugoti nuo storosios žarnos vėžio, nes palaiko reikiamą žarnų rūgštinę - šarminę (pH), kurioje žarnų mikroorganizmai negamina vėžį skatinančių medžiagų. Netirpių skaidulų daugiausia yra uogų luobelėje.

Tirpios skaidulos mažina bendrą ir MTL (blogąjį) cholesterolį, tuo būdu mažina širdies ligų riziką. Padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, ypač tai aktualu sergantiems cukriniu diabetu arba turintiems riziką diabetui.

Bet be šių visiems gerai žinomų komponentų, uogose yra ir kitų cheminių medžiagų, lemiančių specifinę uogų spalvą ir padedančių apsisaugoti nuo mirtinų ligų, neutralizuojančių žmogaus organizme susidarančias bei iš aplinkos patenkančias toksines medžiagas. Tos, galingą poveikį turinčios medžiagos, vadinamos fitochemikalais.

Spalvingieji fitochemikalai

Juodieji serbentai: turi antocianozidų, šie žudo bakterijas, tokias kaip Escherichia coli. Todėl juodųjų serbentų ekstraktas padeda gydyti viduriavimą. Serbentai taip pat turi fitoestrogenų, mažinančių menopauzės simptomus ir gerinančių moteriškų hormonų balansą. Yra geras geležies šaltinis, padeda anemijos gydymui.

Žemuogės, braškės: turi antivirusinėmis ir priešvėžinėmis savybėmis pasižyminčių fitochemikalų. Naudingos kardiovaskulinei sistemai, turi daug tirpių skaidulų pektino (naudinga žarnų funkcijai). Kai kuriems žmonėms gali sukelti alergiją.

Avietės: taip pat turi antivirusinį ir priešvėžinį veikimą, turi medžiagų, veikiančių panašiai kaip aspirinas, todėl mažina karščiavimą.

Vyšnios: jų medžiagos veikia prieš uždegimą. Naudingos arterijų sienelių apsaugai nuo pažeidimo. Puikiai tinka vėžio prevencijai. Natūraliose vyšnių sultyse yra fermentų, apsaugančių nuo dantų ėduonies formavimosi.

Na, ir visų uogų uoga

Mėlynės: reitinguojamos šviežių uogų sąrašo viršuje, nes turi stiprų antioksidacinį poveikį. Antioksidantai esantys mėlynėse yra violetinės spalvos antocianinas ir chlorogeninė rūgštis (pastarosios daug ir kavoje). Mėlynėse taip pat yra galingų priešuždegiminių medžiagų. Šios medžiagos blokuoja kraujagyslių sienelių pažeidimą, todėl padeda apsisaugoti nuo insulto, smegenų degeneracinių procesų. Mėlynėse esančios medžiagos trukdo bakterijoms prisikabinti prie šlapimo pūslės sienelių, tuo padeda kovoti su šlapimo takų infekcija ir padeda mažinti viduriavimą. Mėlynės be to turi antivirusinių savybių, jų sudėtyje yra ir panašiai į aspiriną veikiančių medžiagų. Šviežios uogos žymiai naudingesnės negu virtos (uogienė), nes aukštoje temperatūroje antocianinai degraduoja.

Taigi, džiaukimės, didžiuokimės ir puoselėkime lietuvių įpročius uogauti ir valgyti šviežias uogas!

Gydytoja dietologė
Edita Gavelienė

www.dietos.lt


< Atgal į sąrašą